Samhällsvetare med stort aktie- och fondintresse. På grund av ringa ekonomiska kunskaper handlar mycket om omvärldsanalys, och att följa trender och köpråd med ett kritiskt öga. Fokus är framförallt värdeökning och/eller utdelning, där utdelningstillväxt oftast har företräde framför direktavkastning. Mål är hög avkastning till medelrisk. Genom den här bloggen hoppas jag utvecklas som investerare.

Bloggen är helt oberoende. Ingen reklam. Inga samarbeten.

torsdag 30 april 2015

Industrivärdens sorger

Som aktieägare i numera Industrivärden men även deras portföljbolag ICA och skandalomsusade SCA känns det som man borde säga något efter att Nyrén slutligen petades, medan Fredrik Lundberg väntas ta över ordförandeposten i Industrivärden. Nyrén slutar dessutom styrelserna i SCA och Handelsbanken. Jag tycker nog att det här var ofrånkomligt. Bara som ett exempel så sade Nyrén följande till DN vid SCA:s stämma:

"...det finns mer att jobba med för att flytta på kulturen, framför allt för att flytta på perceptionen av kulturen. Det är det som är viktigt.

Så det är inte kulturen det är fel på, utan perceptionen av kulturen?
– Som vi hörde flera gånger i dag. Det är en fin kultur i SCA."

Med tanke på den massiva kritik ledningen fick på stämman är det svårt att hålla med här. Som aktieägare är jag givetvis intresserad av mervärde, och SCA fortsätter gå bra. Men givetvis måste ett företag också vara rätt i tiden, och helst ligga i framkant vad gäller normer med mera. Det blir vare sig en bra kultur eller ger en bra bild av företaget med lyxjakter etc. Personalen som sliter kan knappast uppskatta detta (hade jag inte gjort) och det skapar intrycket av att ledningen gör lite som dem velat.

Nu tror jag det kan bli ordning i sfären och SCA, som helt klart behöver moderniseras, det enda jag undrar över är hur Lundberg agerar i relation till att han driver Lundbergföretagen. Men rimligen finns det ett intresse att aktieägare i Lundbergföretagen ska få avkastning på sin investering, vilket ger att det då även finns ett intresse att det ska gå bra för Industrivärden med dess portföljbolag. Det ger också hopp med att det finns tydligare ägare, istället för det spretiga tjänstemannastyret som verkat härskat i Industrivärden-sfären. SvD har gjort en intressant genomgång och det fanns även en intressant krönika i DN.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Vänligen håll god ton.