Samhällsvetare med stort aktie- och fondintresse. På grund av ringa ekonomiska kunskaper handlar mycket om omvärldsanalys, och att följa trender och köpråd med ett kritiskt öga. Fokus är framförallt värdeökning och/eller utdelning, där utdelningstillväxt oftast har företräde framför direktavkastning. Mål är hög avkastning till medelrisk. Genom den här bloggen hoppas jag utvecklas som investerare.

Bloggen är helt oberoende. Ingen reklam. Inga samarbeten.

måndag 2 februari 2015

Självförsörjande aktiespar

UPPDATERING 2016-01-18: Tilltänkt ETF-portfölj har ändrats och är numera:
- FIE.A
- PFF
- PGF
- SDIVTIDIGARE INLÄGG:

Hittat ett nytt mål nu - att kunna månadsspara i aktier enbart med stöd av passiv inkomst. Målet är att aktieinvesteringar inte ska kräva några insättningar av mig på mitt konto. Längre fram är det här givetvis utdelningar man kan använda för nöjen, men till en början ska det vara för mina aktieköp. Tidigare hade jag tänkt använda utdelningen som ges per månad från mina ETF:er till fondköpen, men har nu flyttat över dem till mitt aktiekonto. Till en början blir det endast återinvesteringarna i ETF:erna, men förhoppningsvis ger detta, då utdelningen ges varje månad, en mycket snabb ränta-på-ränta effekt. Målet är sedan att komma upp i en såpass stor utdelning i att den går att investera i aktier varje månad. Då bär i praktiken aktieportföljen sig själv.

Följande ETF:er har jag tänkt, har tagit hänsyn till yield och försökt ha dem diversifierade. Samtliga ETF:er delar ut varje månad:

- Global X SuperDividend ETF (SDIV)
Yield på cirka 6 %, och investerar i high-yield-aktier i hela världen.
- Global X SuperIncome Preferred ETF (SPFF)
Yield på cirka 6-7 %, investerar i preferensaktier i främst USA och Kanada.
- SPDR Barclays High Yield Bond ETF (JNK)
Yield på cirka 6,3-6,7 %. Investerar i så kallade "skräpobligationer", främst med kreditbetyg B-BB, men även några på CCC eller lägre.
- iShares Canadian Financial Monthly Income ETF Class Advisor Units (FIE.A)
Kanadensisk ETF, yield på cirka 6,8 %. Investerar främst i företag som arbetar mot finansmarknaden.

Petrusko har skrivit om SDIV och SPFF.

Jag kommer inte att ta någon hänsyn till courtaget vid återinvesteringar. Med ränta-på-ränta effekt varje månad, räknar jag med att utdelningarna snabbt kommer att öka. Jag tycker det här med månadsutdelningar är helt fenomenalt. Synd bara att det inte finns svenska ETF:er som delar ut månadsvis, har i alla fall inte hittat någon.

Någon annan som funderat i dessa banor?

Kommer snart att uppdatera portföljen med de ETF:er jag har.

Här finns en trevlig lista på ETF:er som delar ut varje månad.

2 kommentarer:

  1. Ja jag är också inne på samma tankar som du även om jag inte arbetar med ETF:er.

    SvaraRadera

Vänligen håll god ton.