Samhällsvetare med stort aktie- och fondintresse. På grund av ringa ekonomiska kunskaper handlar mycket om omvärldsanalys, och att följa trender och köpråd med ett kritiskt öga. Fokus är framförallt värdeökning och/eller utdelning, där utdelningstillväxt oftast har företräde framför direktavkastning. Mål är hög avkastning till medelrisk. Genom den här bloggen hoppas jag utvecklas som investerare.

Bloggen är helt oberoende. Ingen reklam. Inga samarbeten.

måndag 29 september 2014

Hållbarhet, del 3, och eventuellt ny portföljsammansättning

Uppdatering (140930). Alfa Laval får vara kvar i portföljen. Någonstans måste man dra gränsen. För min del tror jag att i det här fallet handlar det om vad företaget gör. Alfa Laval tillverkar inte vapen, snus eller olja. Jag har idag kollat flera industriaktier på Stockholmsbörsen och flera av dem arbetar gentemot samma sektorer. På samma sätt kan jag tänka mig att gå in i Beijer Alma, och Cloetta har jag som sagt inga problem med att investera i. Någon av de här två aktierna kan vara bra istället för Bulten, som haltar mycket, och om inte deras nästa rapport lyckas tror jag det är läge att byta ut den aktien. Men mina övergripande kriterier (se längst ner) står givetvis kvar.

*

Först en liten disclaimer: Jag tror hållbarhet måste definieras för var och en av varje småsparare, så att man själv är bekväm med sina investeringar. Nedanstående handlar om mina utgångspunkter.

Gustav skriver ett inlägg där han tar upp intressanta aspekter på hållbarhet: "Onyttiga bolag som jobbar mot folkhälsan eller världshälsan går bort. Jag vill inte att min utdelning ska komma från vapen, tobak, högsockerprodukter eller liknande. Bolag som direkt verkar för en sämre folkhälsa vill jag inte stödja. Alkoholbolag tar emot, kanske även spelbolag. Men oljebolag gör faktiskt något nyttigt (så länge man äger en bil är det okey att investera i oljebolag tycker jag)." Den sista meningen delar jag dock inte. Men,

både det Gustav skriver och reglerna för portföljregler, som också tas upp i inlägget, har nyligen blivit högaktuellt för mig. Jag har nu under hela sommaren haft min bevakningslista, och varit mycket nöjd med den. Men igår köpte jag Alfa Laval, som jag tyckte såg hyfsat attraktivt ut på rekylen. Så långt allting gott. Men jag hade inte genomlyst företaget tillräckligt. Jag har som en av mina portföljregler att hållbarhetsarbetet ska vara utvecklat. Detta verkar det också mycket riktigt vara hos Alfa Laval, som dessutom "tillhandahåller produkter och lösningar som sparar energi, skyddar miljön och säkerställer en hygienisk produktion av livsmedel och läkemedel". Därigenom bidrar alltså företaget till miljöförbättringar. Men, hos produkterna finns bland annat de till oljeraffinaderier, för prospektering av olja och gas och lösningar till kemikalieindustrin.

En av mina ytterligare regler är att jag ska veta vad företaget gör. Här har jag helt klart bommat, utan tänkt att Alfa Laval snarare verkar ligga rätt i tiden med miljö. Det gör det förvisso, men när man samtidigt är leverantör åt exempelvis oljeindustrin gör det mig mycket tveksam. Enligt mig finns det två sätt att se på detta: antingen betraktar jag det som bra att Alfa Laval gör industrin - oaktat vilken - mer miljömässig. Alternativt ser jag det som att jag inte vill investera i aktier som medverkar till en sämre miljö, där oljan för mig är det uppenbara. Hållbart tror/vill jag hoppas är det nya

Själv har jag nu kikat på två alternativa aktier istället för Alfa Laval, Beijer Alma och Cloetta. Men lätt är det här med hållbarhet inte. Cloetta gör godis=inte bra för folkhälsan med socker, Beijer Alma gör bland annat kablar till kärnkraftverk och militära applikationer. Jag har ytterst svårt att hitta några andra bra alternativ till Alfa Laval, så för närvarande funderar jag mellan dessa tre. Cloetta måste jag dock erkänna att jag är ganska bekväm med att investera i. Det är ett fritt val att köpa godis, som Snåljåpen har uttryckt det (se kommentar till inlägget): "Det är inte produktens fel att människor har problem med sin konsumtion. Isåfall är alla matkedjor också oetiska när dom har extrapriser för att de 'tillrättalägger' för överdriven konumtion på det sättet." Själv är jag bland annat en flitig konsument av Läkerol.

Jag vet ännu inte riktigt vilken linje jag ska ta rörande Alfa Laval, någon som har kommentarer på detta och hur man ska förhålla sig till hållbarhet egentligen?

Mina kriterier för hållbarhet är annars
- Hållbarhetsarbete utvecklat, då ska det vara både rörande miljöaspekter och mänskliga rättigheter och löner
- Går bort i min portfölj: vapen, krig, olja (företag som producerar/prospekterar olja), spelbolag

*

Jag har också bestämt mig för att inte investera i Mongolia Growth Group, som känns allt för osäker. På den platsen kommer istället Bahnhof att tas in så snart tillfälle ges.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Vänligen håll god ton.